Ce sunt valorile?

În articolul precedent am discutat despre aplicaţia Values Linker şi am făcut o scurtă introducere despre valorile umane.

Pentru a înţelege mai bine ce sunt valorile, am stat la discuţie cu Monica Mureşan, fondatoarea Values Linker, care are în spate o experienţă de 8 ani în coaching şi dezvoltare personală.

  • Cum defineşti valoarea umană?

Când vorbesc de valori mă uit şi către DEX, iar acolo una din cele 23 de definiţii şi sensuri este: „ceea ce este important, valoros, vrednic de apreciere, de stimă”.

Apoi, mă uit către noi oamenii şi aş spune că tot ce este important, esenţial şi extrem de necesar pentru noi în viaţa noastră de zi cu zi reprezintă valorile.

  • Cum ne descoperim valorile?

Sunt diferite procese prin care se poate face asta, iar eu am întâlnit până acum cel puţin 20.

Am probat în interacţiunile de coaching de grup şi echipa din ultimi 8 ani multe din ele până când mi-am conturat propriul proces bazat pe introspecţie, similitudini, darurile pe care oamenii din viaţa noastră le aduc atât sub formă de bucurie revelatoare, cât şi sub formă de tristeţe şi lecţii, imagini şi alegeri ale sufletului nelăsând mintea să spună că asta este important pentru mine pentru că îmi place cum sună ci lăsând sufletul să aleagă ce este important pentru mine.

Conştientizarea şi clarificarea este esenţa acestui proces, iar faptul că acum am îmbrăcat-o într-un soft (n.r. aplicaţia Values Linker) descoperirea valorilor se poate face la altă scară.

Aplicaţia va ajuta pe toţi cei interesaţi a creşte, a conştientiza cine sunt şi a lucra în a împlini ceea ce sunt.

Evident în tot acest proces este importantă disponibilitatea, prezenţa, concentrarea pe sine, acurateţea şi sinceritatea faţă de sine.

  • La ce ne ajută valorile?

În primul rând ne ajută să ne vedem viaţa clar, să identificăm care sunt cele 5-6 elemente importante pentru noi în viaţa noastră de zi cu zi.

Apoi, trebuie să ne gândim cât la sută din fiecare valoare onorăm sau ce notă mi-aş da în ceea ce priveşte încrederea mea în acest moment.

După care începe lucrul cu noi şi aici poate fi gândul de dimineaţă sau de seară în ceea ce priveşte ce am făcut azi pentru a-mi creşte încrederea în sine? Unde vreau să ajung în ceea ce priveşte încrederea mea? La ce altceva aduce în viaţa mea o încredere crescută? Şi care sunt beneficiile pe care le am dacă lucrez în a-mi creşte încrederea zi de zi?

Apoi putem să sesizăm mici conflicte între valori; sau poate chiar acestea au rol de ajutor una pentru alta. La o persoană care are ca valori „libertatea” şi „iubirea”, la un moment dat conflictul dintre ele poate apărea, iar aici apar rolurile care le avem: părinţi, copii, parteneri de viaţă. Iar onorându-ne iubirea în aceste roluri putem îngrădi libertatea pe care o considerăm că o avem.

Întrebările care îmi apar aici sunt:

  1. Pot fi onorate amândouă de 10 în viaţa mea fără a se afecta?
  2. Care din ele este cea mai importantă pentru mine?
  3. Oare amândouă sunt valorile mele?
  • De ce este important să ne ştim valorile?

Ne facem viaţa mai uşoară, mai simplă, ne raportăm la noi şi interiorul nostru şi nu căutăm în afara noastră răspunsuri sau scuze legate de tot ce ni-i se întâmplă; cred eu că trăim în integritate cu noi înşine şi ne onorăm în ceea ce suntem.

Putem creşte şi ştim foarte clar direcţiile. În plus, facem alegerile cele mai potrivite pentru noi fără presiune, fără a ne fenta sau minţi şi la modul onest faţă de noi. De reţinut: nu trebuie dat socoteală nimănui decât nouă înşine.

Putem alege în viaţa noastră cine ne înconjoară în funcţie de valorile lor: de fapt asta şi facem rezonăm cu cei care ne înconjoară şi ajungem să construim relaţii pe baza a ceea ce ne uneşte.

Ei, în momentul în care ştim persoana din faţa noastră ce valori are de la bun început, lucruri în care crede, pentru care trăieşte şi se construieşte este mult mai simplu şi putem înţelege chimia relaţiei, astfel încât nu vrem să facem transformări în cadrul relaţiei.

  • Care sunt cele mai comune valori?

N-aş putea spune valori comune. Degetele de la o mână nu se aseamănă. Pot spune că la fiecare persoană există un „CORE VALUE” – o inimă a valorilor în număr de 3 pe care le purtăm o viaţă, restul două sau trei se pot reconsidera în funcţie de experienţele marcante ale vieţii.

Predomină iubirea, familia, credinţa, dar lista este lungă noi reuşind să identificăm în jur de 70.

  • Cum ne ajută valorile să ne integrăm într-o comunitate/loc de muncă?

În primul rând, valorile sunt instrument de cunoaştere. În acelaşi timp el poate fi şi o aşteptare pe care o avem de la comunitate/echipa în care ne facem treaba dar la un moment dat poate constitui şi un impediment în momentul în care acea valoare nu este onorată şi poate fi sursa deciziei de a părăsi sau a rupe legătura cu comunitatea.

Aici vin cu un exemplu foarte concret: sunt puţine cazurile în care angajaţii rămân în companii pentru bani; doar aceia care au ca valoare banii şi siguranţa. Restul caută încredere, creştere, onestitate, echipă, împreună, performanţă, bucurie, viziune şi poate chiar voie bună.

  • Ce impact au valorile noastre asupra celor din jur?

Oamenii mă cunosc mai bine, ştiu cine sunt, pot fi apreciată sau nu, pot fi model sau nu, perseverenţa mea în a onora şi creşte ceea ce sunt poate fi exemplu sau nu.

Oglindim celor de lângă noi valorile noastre şi inspirăm la rândul nostru, dar până la urmă este alegerea lor cine sunt.

Se pot construi relaţii pe termen lung, autentice, ancorate în ceea ce este fiecare dintre părţi nu în ceea ce aduce în relaţie. Iar din punctul meu de vedere acesta este un lucru sănătos.

Valorile pot servi contribuţiei la cauze măreţe, se pot crea comunităţi, evenimente şi conexiuni la nivel macro.

  • Ne naştem cu anumite valori sau le dobândim pe parcursul vieţii?
Conștientizarea valorilor este nașterea lor. Când venim pe lume suntem curați și unici apoi creștem, conștientizăm, alegem. Iar valorile le alegem prin ceea ce suntem.
  • Pot valorile noastre să intre în contradicţie?

Da, am exemplificat mai sus. Iar contradicţiile pot genera alegerea uneia dintre ele şi eliminarea celeilalte sau alegerea altui mod de a face lucruri în viaţa noastră pentru a le onora pe ambele. Iar aici mă refer la schimbare cadru, context, roluri şi fapte.

Imagine de Sanu A S de la Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.