Valorile în echipa mea

De mai bine de 8 ani de când am bucuria şi plăcerea de a lucra cu grupuri şi echipe în organizaţii şi în afara lor, la fiecare început de drum înainte de a stabili în afara tripartitului, obiectivele de lucru pe perioada în care ne vedem, este esenţial pentru colaborarea noastră să vedem cine suntem.

Care sunt valorile noastre individuale ca oameni, ce aducem cu noi în business şi mai ales ce onorăm aici şi care ar putea fi valorile grupului sau echipei; asta evident decise şi negociate de ei în acel minunat cadru.

Cum este asta important pentru munca noastră împreună?

Simplu! Din ceea ce ne reprezintă intern stabilim cadrul extern-intern de funcţionare împreună şi setăm care sunt regulile jocului, jaloanele sau cele 10 porunci ale Bibliei echipei/ grupului.

Cu ce ne ajută?

O contractare iniţială a valorilor comune ne poate aduce în situaţia de a evita alte trasee care pot apărea pe parcursul drumului nostru. Practic ne duce la realizarea obiectivelor de business propuse iniţial. De semenea ne ţine pe cărare pentru că este ancorată în lucrurile în care noi credem cu adevărat; apare asumare de responsabilitate, şi nu în ultimul rând ne cunoaştem mai bine, funcţionăm mai bine împreună, creând coeziune.

În plus în eventualitatea în care nu se întâmplă ce se asumă iar confruntarea are loc la nivel de valori, confruntarea internă doare mai tare decât un eventual conflict legat de alte cauze, iar întrebarea corectă care îmi apare aici este NU – de ce n-ai făcut X ?, ci – um se împacă valoarea ta (de exemplu: încrederea) cu ceea ce ai făcut? Iar asta poate duce la evitarea conflictelor, judecăţii şi a lua lucrurile personal.

Sunt doar patru perspective pe care le pot aduce valorile de grup sau echipa în cadrul vostru de viaţă, indiferent dacă punem egal când vorbim de grup sau echipă cu familie, prieteni, echipa profesională în care îmi petrec 80% din timp, etc.\Am avut ocazia să le fac alături de cei doi copii ai mei în calitate de participant, alături de prietenii mei la şuete sau întâlniri de weekend tot în calitate de participant, alături de partenerii mei în ultimii 8 ani în business şi aici mi-am luat pălăria de coach şi am facilitat procesul.
Iar rezultatele au fost spectaculoase; în câteva cuvinte acţiuni, asumare, uniune şi plăcere de a face lucruri împreună într-un ritm rapid şi asumat.

Values Linker este un instrument de cunoaştere şi conectare individuală, în acelaşi timp pentru leaderi sau cei care lucrează cu oameni poate reprezenta premisa în a crea cunoaştere şi uniune în grupul/echipa pe care o conduc sau interacţionează cu ea pentru a reuşi cele mai bune rezultate stabilindu-şi cadrul din ceea ce sunt la nivel interior din crezurile lor măreţe.

Monica Mureşan
Imagine de mohamed Hassan de la Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență de navigare mai bună. Navigând pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea noastră de cookie-uri.